Hatha Yoga

Yoga is een oeroude, maar nog steeds springlevende methode om mensen met hun diepste innerlijk in contact te brengen. Geleidelijk maak je je lichaam soepel en ontspannen, leer je een diepe en natuurlijke ademhaling, worden je zintuigen scherper, krijg je een intensere band met je gevoel en verbeter je je concentratie. Deze evolutie helpt je om gelijkmoediger te worden en in steeds meer omstandigheden rustig jezelf te zijn.

Om yoga echt yoga te laten zijn, is het niet nodig om moeilijke en ingewikkelde oefeningen te doen. Echt yoga beoefenen zit in de wijze waarop je de oefening uitvoert. Kleine subtiele oefeningen zijn zeker zo werkzaam, als men in aandacht blijft volgen wat er in het lichaam gebeurt en daarna de tijd neemt om naar het verhaal van het lichaam te luisteren. Als deze manier van oefenen gekoppeld wordt aan het ‘stilzitten’ ook wel meditatie genoemd, zal geleidelijk het inzicht toenemen. Je zult leren op een andere manier met je problemen om te gaan en je zult op een natuurlijke manier assertiever worden.

Het is belangrijk ervan doordrongen te zijn dat yoga niets met prestaties te maken heeft. Het is niet de bedoeling om een houding zo mooi of perfect mogelijk te maken. Probeer nooit verder te gaan dan jouw lichaam toestaat. Probeer gewoon bij elke houding uit te zoeken hoever je kunt gaan, zonder jezelf te forceren. Yoga is een cadeau aan jezelf, geen gevecht met jezelf.

Yoga kan alleen maar begrepen worden door het te beoefenen. Het is iedere dag weer beginnen om met alle aandacht aanwezig te zijn in het leven. Steeds weer onderzoeken wat je belangrijk vindt in het leven en wat niet. Onderzoeken wie je zelf bent. Leef jij of word je geleefd. Leren onderscheiden tussen het wezenlijke en al het andere. Je verdiepen in jezelf, gewaar worden, gewaarzijn, genieten. . . . Yoga is een wijze van leven, yoga is éénzijn. Yoga is . . . . .

IK WIL JE HIERBIJ GRAAG BEGELEIDEN